Ekonomi Bakanlığı yürüttüğü bir çalışma ile "Mimarların Yurtdışına Yapacağı Tasarımlara Koşulsuz Maddi Devlet Desteği" veriyor.
Mimarlık firmalarının yurtdışında ofis açmasından yapacağı reklam çalışmalarına; pazar araştırmasından ihale desteğine uzanan devlet yardımları hakkında bilgi vermek üzere T.C. Ekonomi Bakanlığı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Daire Başkanı Çağrı Köseyenler ve Uzman Sait Sözümert İzmir Serbest Mimarlar Derneği'ni ziyaret etti.
27 Kasım Çarşamba günü gerçekleşen ziyarete, İzmir Serbest Mimarlar Derneği adına; Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kılıç, Genel Sekreter Alpay Demirci, Üye Tamer Aksüt ve Dürrin Süer katıldı.
Yaklaşık 2 saat süren ziyarette, Ekonomi Bakanlığı, -Teknik Müşavirlik Hizmetlerinin Desteklenmesi Tebliği- kapsamında yer alan ve mimarları kapsayan destekler hakkında şu bilgiler verildi:
1. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Firmanın yurtdışında tanınması için yapılan reklamları ve web sitesi oluşturulmasını kapsamaktadır. (Yıllık en fazla 75.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla reklam, tanıtım ve pazarlama harcamalarının yüzde 50'si en fazla 3 yıl süreyle karşılanıyor.)
2. Fuar Katılım Desteği
Şirket olarak uluslararası bir fuara katılındığı takdirde; şirketten 2 kişinin yol ve konaklama bedelleri ile stand masrafının yüzde 50'si karşılanmaktadır. (Fuar başına en fazla 15.000 ABD Doları)
3. Seminer ve Konferans Katılımı Desteği
Sektörel nitelikli uluslararası seminer ve konferanslara katılım halinde, şirketten 2 kişinin; yol, konaklama ve katılım ücretlerinin yüzde 50'si karşılanmaktadır. (Organizasyon başına en fazla 5.000 ABD Doları)
4. Yurtdışı Ofis Desteği
Yurtdışında ofis açan şirketlerinin kira giderinin yüzde 50'si karşılanırken; istihdam edilen 2 kişinin maaşlarının yüzde 50'si de yine destekten karşılanmaktadır. (Yıllık en fazla: kira için 40.000 ABD Doları; yönetici personel için 60.000 ABD Doları) Ayrıca yine bu ofis kanalıyla alınan avukatlık, danışmanlık ve mesleki web program masraflarının yüzde 50'si desteklenmektedir. (Yıllık 30.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla ve en fazla 3 yıl süreyle) Her firma 5 ofise kadar destek kapsamına girmektedir. Bu kapsam içinde mesleki STK'lar da yer almaktadır.
5. Pazar Araştırması Desteği
İş yapılmak istenen ülkeye yapılacak ön araştırma gezisine ilişkin giderleri kapsamaktadır. Yılda en fazla 5 gezi ve her gezide 2 personeli kapsamaktadır. (Gezi başına en fazla 7.500 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla, masrafların yüzde 70'i karşılanmaktadır.)
6. Yurtdışı Eğitim Desteği
Firmanın teknik personellerinin yurtdışında katılacağı mesleki eğitim giderlerinin yüzde 50'sini kapsamaktadır.
Katılabilecek personel sayısı 2'dir. Karşılanacak giderler arasında; yol, konaklama ve kurs ücreti bulunmaktadır. (Yıllık en fazla 50.000 ABD Dolarına kadar)
7. Sözleşme Desteği
Yurtdışında teknik müşavirlik işi yapmak isteyen firmalar, yapacakları işin yüzde 20'si oranında, 300 bin dolara kadar desteklenmektedir.
Burada önemli olan işin ihaleyle/yarışmayla alınmış olmasıdır. (Yıllık toplam 1.500.000 ABD Dolarına kadar karşılanmaktadır.)
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler www.ydmh.gov.tr adresini ziyaret edebilir.