Yaz döneminde de ara vermeden devam ettiğimiz ofis toplantılarımızın Ağustos ayı buluşması Mimar Tamer Aksüt’ün kurucusu olduğu EKOADM Mimarlık’ta gerçekleştirildi. Üyelerimizin ve davetli mimarların yer aldığı buluşma, oldukça ilgi gördü.
28 Ağustos Perşembe günü gerçekleşen toplantıya; ev sahibi üyemiz Tamer Aksüt, İzmir SMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kılıç, Genel Sekreter Alpay Demirci, Sayman Hande Uğur Balçu, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Sayar, Hüseyin Egeli, Burçin Demirci; Üyeler Dürrin Süer, Boğaç Alpuğan, Salih Seymen, Uğur Onur ve Şükrü Kocagöz katıldı. Ofis Toplantılarımızın bir yenisi 22 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek.
TAMER AKSÜT ve EKOADM MİMARLIK
EKOADM - Ekolojik Yapılar Ltd.nin kurucusu ve tasarım müdürü olan Mimar Tamer Aksüt'ün profesyonel çalışmaları 20 yılı aşkın bir süreyi geride bırakıyor.
İzmir doğumlu olan Tamer Aksüt, İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak mezun olmasının ardından; insan ölçeğini göz ardı etmeyen, ancak doğayla dost, yaşam kalitesi yüksek sürdürülebilir bir mimari anlayışıyla proje ve uygulamalarına başlıyor.
Mimar Aksüt, EKOADM - Ekolojik Yapılar Ltd. çatısı altında; konut, alışveriş merkezi, taşınabilir/ekolojik yapılar ve turizm tesisleri üzerine çalışıyor.
Aksüt ve ekibinin imza attığı projeler arasında; Dora Loft, Tuborg Stand,
Gaziemir AVM-Rezidans, Ekmekiçi Optimum, DÖSİM, City WC, Bayraklı Rezidans, Çeşme N.E. Evi, Innova Club, Gaziemir AVM, Boyalık Evleri, Bademler Köyü Geliştirme Projesi, Urla Paradiso, Vogue Villaları Ünite, Uşak Karun Avm, Selway, Q10, Le Petit, Jump Mağazası, Anadolu Mola, Alaroof Ünite, Kordon Okyanus Restaurant, Irmak Krom, Cristophe Konut, Afşaroğlu Alaçatı ve Megapol Avukatlık Bürosu bulunuyor.
Aksüt'ün halen devam eden çalışmaları arasında ise Spilos Otel / Manisa, Otel Maria / İzmir, Bahçeşehir / İzmir, Yemek ve VIP Salonu, Şarap Evi ve Teos Ege Mutfağı Yemek Okulu / İzmir bulunuyor.
Tüm bu mesleki çalışmaların yanı sıra Yaşar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak proje dersleri de veren Tamer Aksüt'ü sorularımıza verdiği cevaplarla daha yakından tanıyoruz...
MİMAR OLMAYA NASIL KARAR VERDİ?
M imar olmaya nasıl karar verdiniz?
Mimar Sinan'da okumayı çok istedim.
Öğrenim yıllarınızın ardından, ilk çalışmalarınız nasıl başladı ve devam etti?
2. sınıfta stajla birlikte İstanbul'da ücretli çalışmaya başladım. 5. sınıfta mezun olmadan önce çalıştığım mimarla bir süre daha devam ettim, sonra İzmir'e döndüm ve yoğun bir tempoyla burada kaldım.
Peki "mimari çizginizi/tarzınızı" nasıl tanımlarsınız?
Geleneksel çizgi ve malzemeyi kullanmaya özen gösteriyorum.
Bugüne kadar üzerinde çalıştığınız projelerden yukarıda bahsetmeye çalıştık. Kuşkusuz bütün çalışmalarınız sizin için çok değerli; ancak bu çalışmalar arasında en çok önem verdiğiniz/öne çıkan projeleriniz nelerdir?
Kendi yerimiz olması dolayısıyla Yakınca Evleri. Orada birebir belediyecilik yaptık. O güne kadar çok bilmediğimiz piyasa müşterisiyle orada tanıştım.
EKOLOJİK EVLER NASIL DOĞDU?
Ve sizi en çok tanıdığımız çalışmanız Ekolojik Evleri'niz... Nedir Ekolojik Ev? Bu fikir nasıl doğdu?
Bu firmanın kuruluş amacı, isim ekoadım, küresel sıkıntılara karşı hepimizin bir adım atması gerektiğini düşünüyorum. Başından beri "ilgi duyduğum tarzı güncel hale getirebilir miyim"in gayreti. Aslında yaptığımız işe, mümkün olduğu kadar ekolojik demek daha doğru olur. Sonuçta ortada bir endüstriyel üretim var ve iş atölye de yapılıyor. Her defasında yeni tasarım, yeni uğraşlar ve emekler mimarı ve büroyu çok oyalıyor. Evet bu mimar olarak bizim işimizin ana fikri, ancak değişen hizmet ve servis anlayışına bizim de bir yenilikle cevap vermemiz gerektiğini düşündüm. Bu bir mimari İKEA projesi. Bir endüstriyel tasarım olsun, bunun varyasyonları ve eklemlenen giydirme malzemeleriyle maximum isteğe hizmet edebilecek bir ürün yapalım dedim. 30'dan fazla tasarlanmış, detaylandırılmış model hazırladık. Bunu ben atölyemde yüzde 70 seviyede kontrollü bir şekilde bitireyim (en az maliyet ve eko zararla), sonra yerine nakledelim ve hızlı bir şekilde sonlandıralım istedim. Böylece hızlı ve kontrollü imalatla, adet üretmek ve karlılık artacaktır. Ana fikir bu, tabii bu proje malzeme ve tasarım itibarıyla güncel ve modern; ancak fiyat olarak B plus seviyesinde olmak zorundaydı. Siz belli bir standartta, çalışan, yaşayan bir ürünü alıyorsunuz. Buna eklemek istediğiniz özel malzeme ya da fonksiyonlar varsa bunları ayrıca satın alıyorsunuz. (Güneşten elektrik-su arıtma-masif kaplamalar vs.) Bunu yapmaya çalıştık. Bu yeni bir şey değil aslında, sadece bizim insanımıza ve cebine uygun hale getirmeye çalıştık. Ancak çok ciddi bir beton karteli ile karşılaştık. Hızlı ve şık dizayn çözümler isteyen müşteriler için oldukça uygun bence.
Ekolojik evler, nerelere yapılabiliyor? Çoğunlukla hangi malzemeler kullanılıyor?
Öncelikle konumlanması istenilen yerle ilgili keşif yapmamız gerekiyor; çünkü büyük araçla taşınıyor ve vinçle indiriliyor. Yol durumu, elektrik tellerinin yüksekliği, nakledilecek güzergahtaki altgeçitlerin yükseklikleri vs. hepsi uygun olmalı.
Dileyen herkes böyle bir eve sahip olabilir mi? Yaz kış kullanabiliyor mu?
Elbette. Kutuların 4 bir tarafı su ve ısı yalıtımlıdır.
ZAMANINI NASIL PLANLIYOR?
Şimdi ne yapıyorsunuz; üzerinde çalıştığınız yeni başlayacak farklı bir projeniz var mı?
Ege Mutfakları Yemek Okulu proje hazır izin bekliyoruz. 55 PLUS (genç yaşlılar) için bir ekoköy hayata geçirmeye çalışıyorum. Ayrıca GREEN 12 adında aynı ana fikirle işin 4 kat konut versiyonu için proje yapıyoruz. Bunlar yeşil projeler olacak yine.
Yine önceki okumalarımızdan sizin tablolar yaptığınızı ve boyalarını bile kendinizin oluşturduğunu biliyoruz. Biraz anlatır mısınız; ne tür tablolar yapıyorsunuz?
Tablo demeyelim. Uzun çalışma saatleri sonrası masada olan–kalan kağıt ve boyaları değerlendirmek olabilir. O anda yapılan işler. Renk olarak, yine masadan kahve, vişne, şarap ve seramik toz boyaları, ayakkabı boyası ve çini kullanıyorum.
Başka çalışmalarınız/hobileriniz var mı?
Bahçede vakit geçirmeyi ve dağ yürüyüşünü severim.
Akademik hayatınızın da devam ettiğini biliyoruz. Profesyonel çalışmalarınız, hobileriniz ve okul arasında zaman planlamasında nasıl başarılı olabiliyorsunuz?
2014'te okul olmadı. Bildiklerini aktarmak çok keyifli bir şey... 2014 yılında kurduğumuz güneşten elektrik şirketi epey vaktimi alıyor. Aslında bu yıl biraz mimariyi boşladım. Ama şimdi, işler daha yoluna girecek gibi gözüküyor.
KISA KISA...
Son olarak kısa kısa sorularımıza, kısa cevaplar almak isteriz:
İlk projeniz: Etiler Erdem Kramer Kuaför Salonu - 1989
En çok önem verdiğiniz projeniz: 55 Plus
Mesleki anlamda duymaktan en hoşlanmadığınız cümle/soru: iç-dış?
Bir projede en çok keyif aldığınız bölüm: Eskiz boyamak
En beğendiğiniz mimar/yapı: Aldo Rossi
Dünyada en çok etkilendiğiniz ülke/şehir: Midilli- Molivos
Türkiye'de en beğendiğiniz/sevdiği şehir: Safranbolu
AKLIMIZDA KALANLAR
Mimar: Tamer Aksüt
Mimarlık Ofisi: EkoAdm Ekolojik Yapılar Ltd.
Adres: Dr. Mustafa Enver Bey Cad. No:30 Kültür Apt. Kat:2 Daire:5 Alsancak / İzmir
Tel: 0 (232) 421 96 73
Faks: 0 (232) 421 96 73
Web: http://www.ekoadm.com/
E-posta: tameraksut@ekoadm.com
Öne Çıkan Projeler:
- EKOMODÜL
- TEOS YEMEK OKULU
- YAKINCA EVLERİ
- ARDIÇLI EVLER
- OTEL MARIA